Onze Missie

Amsterdammers kennis laten maken met biologisch, dus zonder pesticiden of kunstmest, geteelde planten en bloemen van een ambachtelijke vollegrondskwekerij.

Wie zijn we?

Dagmar van Wijngaarden

Oprichter, kweker
Zij zocht een stukje land om haar achtertuinkwekerij naar een professionele schaal te tillen. Zij wordt hebberig van bloeiende tuinplanten. De belofte van een zaadje, het liefste zelf verzameld of gekregen, het geluk van het ontkiemen, de spanning van het verspenen, en de vreugde als het een volwassen plant is geworden, het hele proces vindt zij prachtig. Maar dan wel op een wijze die meer aan de natuur teruggeeft dan ontneemt.

Daniel Naamani

Kweker
Het roer moest om, vond Daniel. Niet praten over duurzaamheid, maar groen doen. Dus tabee beeldscherm en kantoorstoel en hoezee gewasrotatie, groenbemester en bodemleven! Na leerzame jaren in de groenteteelt lag zijn hart uiteindelijk toch echt in de biologische sierteelt. Vol trots zet hij zich nu op Noorderbloemen in voor eerlijke, verrassende planten die voortkomen uit Amsterdamse bodem.

Elspeth Diederix

Elspeth is kunstenaar/fotograaf, zij hielp met het opzetten en ontwerpen van Noorderbloemen en is nog steeds nauw betrokken bij de kwekerij. Samen met Dagmar begon het tuinavontuur toen ze buurvrouwen waren en de schutting tussen de twee tuinen verwijderden om zoveel mogelijk te genieten van elkaars tuin en de ontdekkingsreis van het tuinieren. Uiteindelijk leidde dit ertoe dat ze samen de hoveniersopleiding in Houten hebben gevolgd. Ze delen ze het eindeloos enthousiasme over nieuwe soorten en bijzondere vormen en kleuren. Elspeth ontwierp o.a. The Miracle Garden, een openbare ateliertuin in Amsterdam-West.

Onze vrijwilligers

Zaaien, verspenen, uitdunnen, planten, verpotten, scheppen, sjouwen, onkruid wieden, onkruid wieden en onkruid wieden 🙂 etc. Er is altijd veel te doen op de kwekerij en daarin wordt Noorderbloemen geholpen door een team van geweldige vrijwilligers. Wil jij ook regelmatig een dagje komen helpen stuur dan een mailtje waarin je jezelf voorstelt naar noorderbloemen@vanwijn.nl

Wat doen we?

Wij kweken bloeiende tuinplanten. De planten die wij het meeste opkweken zijn de planten die jouw tuin van het voorjaar tot de herfst (en soms nog de winter) opfleuren. Zie onze uitgebreide plantenlijst op de webshop.

De planten kiezen wij uit zodat ze goed passen bij de Amsterdamse tuin en balkon en dakterras.

Er zijn planten die goed tegen een schaduwrijke, vochtige achtertuin kunnen. Of juist een zonnige tuin. En denk ook aan een dakterras met veel zon maar ook wat wind. 

Zodat je planten meeneemt die passen bij de plek en je niet teleurgesteld raakt.

Wij kweken de planten op traditionele biologische wijze. Dat is zoals het in de natuur gaat. In goede grond met een gezond bodemleven, zonder hormonen of stimulerende middelen om ze op te jagen (en uit te putten). Ze groeien langzaam, maar worden daar sterk van. De plant zal het dan ook beter doen in jouw tuin. 

Het betekent ook met biologisch zaad, met gezonde aarde, compost en een natuurlijke bemesting. 

We proberen zo weinig mogelijk kraanwater, elektriciteit en plastic te gebruiken.

Waar zijn we?

Op de Heggerankweg 61 in Amsterdam Noord links van de schooltuinen ligt een prachtige plek verscholen en beschut omzoomd door bosplantsoen.

Daar staan de ‘moederplanten’ waar wij stekken en zaad van gebruiken om op te kweken.

Je kunt de planten zien zoals ze groeien als ze het naar hun zin hebben.

Je kunt bekijken welke planten je wil kopen voor je eigen tuin, balkon of terras.

 

We werken daar samen met deelnemers van 50|50 van het Leger des Heils aan de opbouw van deze unieke kwekerij. Daarnaast werken wij ook aan de bloemenpluktuin.

De planten zijn op te halen op de kwekerij. We versturen ze niet.

Verzorgingstips: Schaduwtuin

Maak van een stukje schaduw in de tuin juist een bijzondere hoek in plaats van een plek waar je gereedschap en spullen bewaart. Het is soms even zoeken naar de juiste combinatie, maar dat maakt het resultaat juist des te leuker. Zoek planten met verschillende structuren blad en bloeitijden. Water geven doe je direct na de aanplant gedurende 2 weken maar daarna hoeft niet meer als je een goede ‘mulch’ laag van 2-3 cm aanbrengt. Dat is een laag materiaal zoals compost of houtsnippers die het vocht goed vast houdt.

Verzorgingstips: Pluktuin

Maak een hoekje in je tuin van een paar vierkante meter en je kunt de zomer en herfst elke week een boeketje uit eigen tuin plukken. De plukbloemen willen minimaal 6 uur zon per dag en een gezonde voedzame grond. De pluktuinplanten zijn vaak éénjarig. Ze kunnen niet tegen vorst. Je zet ze na de vorst in mei in de tuin en geeft twee weken water zodat ze goed aan kunnen slaan. Zorg voor een voedzame bodem, zoals bewerken met biologische compost vóór het planten, de bloemen vragen veel voeding. Zet er in het najaar wat voorjaarsbollen tussen dan heb je langer plezier. De bloemen moeten geplukt worden want zodra ze, uitgebloeid, zaad aanmaken stoppen ze met bloeien.

Je kunt in het najaar zaad verzamelen en in maart binnen op de vensterbank voorzaaien!

Verzorgingstips: Eetbaar

Eetbare bloemen en planten zijn er volop. Van de meeste eetbare planten kun je de bloemen en bladeren oogsten en groeien ze gewoon weer door. De planten worden bij ons biologisch opgekweekt dus veilig om te eten. Zorg dat je geen bestrijdingsmiddelen of meststoffen gebruikt die schadelijk zijn voor je gezondheid. 

Verzorgingstips: Bijen/Vlinderlokkend

Vlinders komen af op bloemen met veel nectar. Zet deze planten in een zonnig deel van de tuin. Het liefst dichtbij je terras zodat je de vlinders kunt bewonderen. 

Ook hebben vlinders ‘waardplanten’ nodig om eitjes te leggen en voort te kunnen planten. Ideaal is een hoekje in de tuin met brandnetel, klimop, hulst of kool.

Bijen zijn onmisbaar voor de natuur: vooral de inheemse wilde bijen zijn hele goede bestuivers. Kies bloeiende planten in de tuin die in verschillende seizoenen bloeien waar de bij van houdt en gebruik nooit bestrijdingsmiddelen. Helaas bevatten planten in tuincentra vrijwel allemaal bijendodend gif. Kies daarom voor biologische planten.

De inheemse bij nestelt in materialen als rietstengels, bamboestokjes en houtblokken waarin je gaten boort waarmee je een bijenhotel maakt. Zorg voor een zonnige plek gericht op het zuiden.

De bloeiende insectenlokkers hebben een gezonde bodem nodig. Zorg jaarlijks (van oktober tot maart) voor een laag 2-3 cm biologische compost in de border om je planten en bodem gezond te houden. Maak de planten niet ‘lui’ door ze water te geven. Laat ze zelf met hun wortels op zoek gaan naar water. Uitgezonderd de eerste 2 weken na aanplant, dan moet de plant dagelijks water krijgen om goed aan te slaan.

Verzorgingstips: Balkon-Terras

Het enige dat je nodig hebt is een pot of bak waar water onderuit kan lopen.

Het onderste laagje 5 cm kan een laagje grind, puin of korrels zijn zodat het water goed weg kan lopen. Je vult het met (biologische) potgrond en zet de plant erin net zo diep als in de pot die je kocht. Druk de grond iets aan, er moet geen lucht tussen de wortels komen. Geef de plant meteen goed water.

Soms zit de plant stevig in de plastic pot. Je knijpt een paar keer in de pot en houdt deze ondersteboven met ondersteuning van de steel, vaak valt de plant er dan mooi uit.

Geef de plant elke dag water als het droog is. Elke 6 weken heeft de plant ook wat voedingsstoffen nodig zoals biologische plantenvoeding.

In het najaar sterven veel planten af. Je hoeft ze dan amper meer water te geven. Controleer het eens in de 1-2 weken. In maart zie je langzaam de plant weer uitlopen.

Er zijn ook groenblijvende planten.

In het voorjaar als de planten beginnen uit te lopen is het goed de planten weer verse potgrond te geven voor het nieuwe seizoen. Leg een stuk zeil of vuilniszak op de grond, haal de plant uit de pot, ververs de potgrond en zet de plant weer terug in de grond.