Inloggen

Verzorgingstips: Schaduwtuin

Maak van een stukje schaduw in de tuin juist een bijzondere hoek in plaats van een plek waar je gereedschap en spullen bewaart. Het is soms even zoeken naar de juiste combinatie, maar dat maakt het resultaat juist des te leuker. Zoek planten met verschillende structuren blad en bloeitijden. Water geven doe je direct na de aanplant gedurende 2 weken maar daarna hoeft niet meer als je een goede ‘mulch’ laag van 2-3 cm aanbrengt. Dat is een laag materiaal zoals compost of houtsnippers die het vocht goed vast houdt.

Verzorgingstips: Pluktuin

Maak een hoekje in je tuin van een paar vierkante meter en je kunt de zomer en herfst elke week een boeketje uit eigen tuin plukken. De plukbloemen willen minimaal 6 uur zon per dag en een gezonde voedzame grond. De pluktuinplanten zijn vaak éénjarig. Ze kunnen niet tegen vorst. Je zet ze na de vorst in mei in de tuin en geeft twee weken water zodat ze goed aan kunnen slaan. Zorg voor een voedzame bodem, zoals bewerken met biologische compost vóór het planten, de bloemen vragen veel voeding. Zet er in het najaar wat voorjaarsbollen tussen dan heb je langer plezier. De bloemen moeten geplukt worden want zodra ze, uitgebloeid, zaad aanmaken stoppen ze met bloeien.

Je kunt in het najaar zaad verzamelen en in maart binnen op de vensterbank voorzaaien!

Verzorgingstips: Eetbaar

Eetbare bloemen en planten zijn er volop. Van de meeste eetbare planten kun je de bloemen en bladeren oogsten en groeien ze gewoon weer door. De planten worden bij ons biologisch opgekweekt dus veilig om te eten. Zorg dat je geen bestrijdingsmiddelen of meststoffen gebruikt die schadelijk zijn voor je gezondheid. 

Verzorgingstips: Bijen/Vlinderlokkend

Vlinders komen af op bloemen met veel nectar. Zet deze planten in een zonnig deel van de tuin. Het liefst dichtbij je terras zodat je de vlinders kunt bewonderen. 

Ook hebben vlinders ‘waardplanten’ nodig om eitjes te leggen en voort te kunnen planten. Ideaal is een hoekje in de tuin met brandnetel, klimop, hulst of kool.

Bijen zijn onmisbaar voor de natuur: vooral de inheemse wilde bijen zijn hele goede bestuivers. Kies bloeiende planten in de tuin die in verschillende seizoenen bloeien waar de bij van houdt en gebruik nooit bestrijdingsmiddelen. Helaas bevatten planten in tuincentra vrijwel allemaal bijendodend gif. Kies daarom voor biologische planten.

De inheemse bij nestelt in materialen als rietstengels, bamboestokjes en houtblokken waarin je gaten boort waarmee je een bijenhotel maakt. Zorg voor een zonnige plek gericht op het zuiden.

De bloeiende insectenlokkers hebben een gezonde bodem nodig. Zorg jaarlijks (van oktober tot maart) voor een laag 2-3 cm biologische compost in de border om je planten en bodem gezond te houden. Maak de planten niet ‘lui’ door ze water te geven. Laat ze zelf met hun wortels op zoek gaan naar water. Uitgezonderd de eerste 2 weken na aanplant, dan moet de plant dagelijks water krijgen om goed aan te slaan.

Verzorgingstips: Balkon-Terras

Het enige dat je nodig hebt is een pot of bak waar water onderuit kan lopen.

Het onderste laagje 5 cm kan een laagje grind, puin of korrels zijn zodat het water goed weg kan lopen. Je vult het met (biologische) potgrond en zet de plant erin net zo diep als in de pot die je kocht. Druk de grond iets aan, er moet geen lucht tussen de wortels komen. Geef de plant meteen goed water.

Soms zit de plant stevig in de plastic pot. Je knijpt een paar keer in de pot en houdt deze ondersteboven met ondersteuning van de steel, vaak valt de plant er dan mooi uit.

Geef de plant elke dag water als het droog is. Elke 6 weken heeft de plant ook wat voedingsstoffen nodig zoals biologische plantenvoeding.

In het najaar sterven veel planten af. Je hoeft ze dan amper meer water te geven. Controleer het eens in de 1-2 weken. In maart zie je langzaam de plant weer uitlopen.

Er zijn ook groenblijvende planten.

In het voorjaar als de planten beginnen uit te lopen is het goed de planten weer verse potgrond te geven voor het nieuwe seizoen. Leg een stuk zeil of vuilniszak op de grond, haal de plant uit de pot, ververs de potgrond en zet de plant weer terug in de grond.